Boller - Lækre og luftige
ca. 15 stk.
1 1/2 dl koldt vand
1 1/2 dl sødmælk
100 g smør
50 g gær
70 g sukker
5 g salt
ca. 575 g mel
Fremgangsmåde:
Smelt den kolde smør helt i en lille gryde - må ikke brune! Hæld
vand og mælk over smørret og fjern gryde fra varmen, temperaturen
må ikke være varmere end at lillefingeren kan dyppes uden at man
brænder sig.
Gæren smuldres i en stor bageskål, hæld sukker og salt på og rør
rundt indtil gæren er smeltet, hæld den lune mælkeblanding i og rør
det hele godt sammen. Tilsæt melet og hold lidt af det tilbage, ælt
bolledejen godt sammen - dejen er let klistret, men fald endelig
ikke for fristelsen til at komme mere mel i.
Hæv bolledejen i bageskålen med et rent, fugtigt klæde over et
lunt sted i ca. 45 min. Tag forsigtigt bolledejen ud på bordet, ælt
endelig ikke mere i den og drys helst ikke med mel, tag evt. lidt
mel på hænderne, hvis den klistre en smule. Skær bolledejen ud i 15
lige store klumper og form dem til boller. Sættes på bagepapir og
pensl med sødmælk og lad bollerne hæve yderligere ca. 30
minutter.
Bages ved 185 grader i ca. 12 minutter eller indtil de er flotte
og gyldne. Afkøles på rist.
Serveres med iskoldt smør og en god ost eller et twist kunne
være at servere dem med limesmør.