Varme hveder
48 hveder
1 l sødmælk
200 g blødt smør
200 g sukker
75 g gær
1 æg
1 tsk. salt
1/2 tsk. kardemomme
2 kg mel
Fremgangsmåde:
Mælken opvarmes så den er lun, opløs gæren i den lune mælk.
Sukker, salt, kardemomme og mel blandes sammen og det hele kommes
op i den lune mælk sammen med det bløde smør og ægget, det hele
æltes rigtig godt sammen og hvededejen stilles til hævning et lunt
sted i ca. 1 time. Hvededejen "slås" ned - det vil hvededejen
trykkes fri for en del af luften og hæver igen ca. 30 minutter.
Herefter formes dejen til hvedeknopper, som sættes forholdsvis tæt
sammen på en bageplade med bagepapir. Hvedeknopperne hæver igen,
det er meningen at de skal hænge sammen, det tager ca. 30 minutter.
Herefter pensles hvedeknopperne med sødmælk og bages i ovnen ved
200 grader ca. 15 minutter eller til de er gyldne.
Hvedeknopperne afkøles på en rist, skæres over og ristes, inden
de serveres med koldt smør.