Spanske frikadeller i tomatsauce

4 - 6 personer

Frikadeller:

2 spsk. mælk

1 letpisket æg

2 skiver hvidt franskbrød, gerne fra dagen før

600 g hakket oksekød

2 spsk. finthakket persille

3 fed finthakket hvidløg

1 finthakket løg

1 spsk. hvedemel

40 g hvedemel

Ca. 1 1/2 tsk. havsalt og friskkværnet peber

Olivenolie til stegning

Sauce:

3 spsk. olivenolie

1 stort hakket løg

3 fed finthakket hvidløg

70 g hakket mandler uden skal, gerne spanske - gemt 20 g til pynt

1/2 dl sherry

600 g modne tomater - eller 1 dåse hakkede tomater i god kvalitet

2 stilke rosmarin

1/2 grøntsagsbouillon

Fremgangsmåde:

Rør mælk og æg let sammen og smuldr brødet heri. Stil det i køleskabet i 20 min. så det bliver en blød masse. Kom oksekødet i en stor skål og rør brødmasse i. Tilsæt persille, hvidløg, løg, 1 spsk. hvedemel og rør til en fast fars. Smages til med havsalt og friskkværnet peber.

Form farsen til små frikadeller med en teske og tril dem i mel. Hæld olivenolien på en stor pande og varm den op. Steg de spanske frikadeller i 2-3 min. på hver side ved høj varme. Skru ned for varmen og steg dem yderligere i 4 -5 min., til de er gennemstegte.

For at lave tomatsaucen, skal de friske røde tomater have skindet fjernet. Det gøres ved at koge 1/2 l vand op i en lille gryde tilsat 1 tsk. havsalt. Rids tomaterne i toppen og kom dem i det kogende vand i ca. 1 min eller indtil skindet begynder at løsne sig. Tages straks op og lægges i en skål med iskoldt vand. Fjern skindet med fingerne eller en lille kniv. Tomaterne halveres og stilken fjernes, skær tomaterne i tern. Olivenolien varmes op i en gryde. Tilsæt løg, hvidløg og mandlerne og steg det ved svag varme - rør jævnligt. Hæld sherry på og kog op, tomaterne kommes i gryden sammen med rosmarin. Steg videre i 5 -6 min. under omrøring - mas samtidig tomaterne med skeen. Hæld grøntsagsbouillonen på og kog tomatsaucen op, smag den til med havsalt og friskkværnet peber. Blend saucen og hæld den tilbage i gryden. Kom kødbollerne op i tomatsaucen og lad det simre 15 minutter i tomatsaucen.

Pynt frikadellerne med hakkede mandler og rosmarinkviste, serveres med saltede citronkartofler og røget paprika aioli.