Spanske frikadeller i tomatsauce
4 - 6 personer
Frikadeller:
2 spsk. mælk
1 letpisket æg
2 skiver hvidt franskbrød, gerne fra dagen før
600 g hakket oksekød
2 spsk. finthakket persille
3 fed finthakket hvidløg
1 finthakket løg
1 spsk. hvedemel
40 g hvedemel
Ca. 1 1/2 tsk. havsalt og friskkværnet peber
Olivenolie til stegning
Sauce:
3 spsk. olivenolie
1 stort hakket løg
3 fed finthakket hvidløg
70 g hakket mandler uden skal, gerne spanske - gemt 20 g til
pynt
1/2 dl sherry
600 g modne tomater - eller 1 dåse hakkede tomater i god
kvalitet
2 stilke rosmarin
1/2 grøntsagsbouillon
Fremgangsmåde:
Rør mælk og æg let sammen og smuldr brødet heri. Stil det i
køleskabet i 20 min. så det bliver en blød masse. Kom oksekødet i
en stor skål og rør brødmasse i. Tilsæt persille, hvidløg, løg, 1
spsk. hvedemel og rør til en fast fars. Smages til med havsalt og
friskkværnet peber.
Form farsen til små frikadeller med en teske og tril dem i mel.
Hæld olivenolien på en stor pande og varm den op. Steg de spanske
frikadeller i 2-3 min. på hver side ved høj varme. Skru ned for
varmen og steg dem yderligere i 4 -5 min., til de er
gennemstegte.
For at lave tomatsaucen, skal de friske røde tomater have
skindet fjernet. Det gøres ved at koge 1/2 l vand op i en lille
gryde tilsat 1 tsk. havsalt. Rids tomaterne i toppen og kom dem i
det kogende vand i ca. 1 min eller indtil skindet begynder at løsne
sig. Tages straks op og lægges i en skål med iskoldt vand. Fjern
skindet med fingerne eller en lille kniv. Tomaterne halveres og
stilken fjernes, skær tomaterne i tern. Olivenolien varmes op i en
gryde. Tilsæt løg, hvidløg og mandlerne og steg det ved svag varme
- rør jævnligt. Hæld sherry på og kog op, tomaterne kommes i gryden
sammen med rosmarin. Steg videre i 5 -6 min. under omrøring - mas
samtidig tomaterne med skeen. Hæld grøntsagsbouillonen på og kog
tomatsaucen op, smag den til med havsalt og friskkværnet peber.
Blend saucen og hæld den tilbage i gryden. Kom kødbollerne op i
tomatsaucen og lad det simre 15 minutter i tomatsaucen.
Pynt frikadellerne med hakkede mandler og rosmarinkviste,
serveres med saltede citronkartofler og
røget
paprika aioli.