Sprødstegt laks med kartoffel/olivenmos og peberfrugtsauce
6 personer:
6 friske laksebøffer med skind a ca. 150 g - uden ben og skæl,
købes hos fiskehandleren
Havsalt og friskkværnet peber
God olivenolie til stegning
1 lille bundt frisk dild
1 lille bundt frisk kørvel
Lidt god olivenolie
Havsalt og friskkværnet peber
3 røde peberfrugter
3 dl grøntsagsbouillon
Lidt citrinsaft
Havsalt og friskkværnet peber
25 g koldt smør
4 store bagekartofler
3/4 dl god olivenolie
1 spsk. havsalt
125 g hakkede gode sorte oliven uden sten
4 spsk. friskhakket persille
Havsalt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
Læg peberfrugterne på en bageplade med bagepapir og bag dem i en
225 grader varm ovn i ca. 30 minutter, til de er sorte. Kom straks
peberfrugterne i en pose, luk den helt tæt og stil den til side i
ca. 30 minutter. Pil skrællen af peberfrugterne og fjern stilk og
kerner. Blend peberfrugterne, tilsæt grøntsagsbouillonen og smag
til med citronsaft, havsalt og friskkværnet peber. Lige inden
serveringen varmes peberfrugtsaucen igennem i en lille gryde og
montere med lidt koldt smør.
Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Kog kartoflerne
helt møre og hæld vandet fra kartoflerne og mos kartoflerne groft
med en gaffel. Tilsæt den gode olivenolie, de hakkede sorte oliven
og havsalt og det vendes sammen. Smages til med evt. mere havsalt
og friskkværnet peber.
Tjek laksen for skål og dyp dem tør med et rent klæde. Drys med
havsalt og friskkværnet peber. Varm en pande med lidt god
olivenolie og læg laksen på panden med skindsiden nedad. Steg den 1
minut ved høj varme, skru ned og lad laksen stege videre over svag
varme i 5 - 6 minutter, til laksekødet begynder at blive lyst
og fast i kanten. Vend laksen og steg laksen i 1 minut på
kødsiden.
Skyl krydderurterne forsigtigt og pluk dem i små buketter, vend
dem i lidt god olivenolie og krydr med havsalt og lidt friskkværnet
peber.
Server den sprødstegte laks på en stor tallerken med
krydderurtesalat, en skefuld kartoffel/olivenmos samt lidt
peberfrugtsauce.