Brunkager til jul
4 store stænger
500 g smør
250 g mørk sirup
500 g sukker
15 g potaske
1 spsk. varmt vand
25 g stødt kanel, nye krydderier er bedst
7 g stødt nelliker, nye krydderier er bedt
100 g hakket mandler
50 g hakket usaltede pistacienødder, gerne de flotte grønne
150 g sukat
50 g pomerans eller syltede appelsinskal
1 usprøjtet citron, skallen rives
1 kg mel
Fremgangsmåde:
Smør, sukker og sirup kommes i en gryde og varmes op ved svag
varme til sukkeret er opløst. Potasken opløses i varmt vand og
blandes i smør og sukkerblandingen. Kanel, nelliker, de hakkede
mandler og pistacienødder blandes med sukat, pomerans/syltede
appelsinskal, revet citronskal, tilsæt 1 kg mel og bland det hele
sammen med smør/sukker blandingen, røres evt. sammen på en
røremaskine. Æltes godt sammen, så det er en smidig og glat
brunkagedej.
Når brunkagedejen er næsten helt afkølet, deles dejen i 4
klumper og trilles i stænger på ca. 5 cm i diameter eller de kan
laves til firkantet stænger , pak dem ind i bagepapir og læg dem på
køl i et par timer, så brunkagedejen er helt fast og ikke for
blød.
Skær brunkagerne tyndt ud ca. 1 mm med en tynd, meget skarp kniv
- lægges på bagepapir og bages i ovnen i ca. 6 min ved 175 grader.
Afkøles og opbevares i kagedåse.
Serveres med kaffe, the eller gløgg.